Välja köksknivar

Det är ändå en lite teknisk pryl med knivar. Eller!? Oavsett är det intressant som attan! Här är en kort lista för vilka sorters knivar man kan välja mellan.

 Kolstål, keramisk eller vanligt stål

Kolstål är ett lite mjukare stål som gör det lättare att skärpa upp och slipa när de blivit slöa. Det innebär också att de blir slöa lite snabbare än andra material så man får vara med på att slipa dem ganska ofta. Precis som med vanliga knivar ska de handdiskas och inte köras i diskmaskinen.

Keramiska knivar väger mycket lite och håller skärpan mycket bra. De är dock skörare och man får vara lite försiktig i sitt handhavande. Om man funderar på att investera i en filékniv som behöver vara lite böjlig och flexibel. En annan sak som är väldigt bra med just keramiska knivar är att när man skär frukt så blir den inte brun lika fort.

Stålknivar är de vanligaste i Sverige. Den klassiska kökskniven med andra ord. De är pålitliga, lätta att slipa och håller eggen väldigt bra.

8 jun 2016