En stege är väl en stege, eller?

För en vanlig hemmapysslare så tänkte jag mig alltid att den stege var en stege. Men när min stege gick sönder gick jag in på www.stegproffsen.se så fick jag en chock. Det fanns trappstegar, enkelstegar, utskjutstegar, multistegar och teleskopstegar, alla i olika storlekar och material, och jag var lost. Jag skulle bara upp på taket, men vem vet vad mer jag skulle göra med stegen. Jag frågade dem om hjälp och det här är vad jag fick höra. 

Trappstegar är de som ser ut som ett A, och kan stå fritt på plant underlag. Dessa används typiskt sett för målning, tapetsering och andra arbeten där stabilitet och möjligheten att använda dem i ett öppet utrymme är prio. 

Enkelstegar är sådana som måste ställas mot ett stöd, såsom en vägg, för att stå upprätt och dessa används oftast utomhus. En fördel med enkelstegar är att de är lättare än en trappstegar och kan därmed flyttas lättare, och att de oftast är betydligt högre en trappstegar. Nackdelen är dock att de inte kan stå på ett öppet område och lämpar sig inte heller för inomhusbruk. 

En utskjutstege är en variant av enkelstege som kan justeras i höjden. Den är därmed praktiskt då den kan användas i många situationer, men nackdelen blir istället att den är tyngre och kan kännas något ostadigare än en vanlig enkelstege. 

En multistege är en ännu mer mångsidig stege som, när den är helt utfälld, ser ut som en enkelstege, men den har gångjärn på fyra olika ställen, så den kan användas som en enkelstege om den är utfälld, en trappstege om den viks på mitten, och som en liten byggställning om den viks en fjärdedel in från vardera sida. 

Sist fanns teleskopstegar i samma format som både trappstegar och enkelstegar men kännetecknas av teleskopben som kan justeras till olika längder, och lämpar sig därmed för arbete på ojämna underlag. 

För min del slutade den med en utskjutstege, perfekt för att komma upp på taket men tillräckligt mångsidig för att kunna användas för andra utomhusaktiviteter. 

4 jun 2016